Tuesday, July 24, 2007

Pileci paprikas s gljivama i svjezim paprikama



Danas sam pravila Pileci paprikas s gljivama i svjezim paprikama. I sta da Vam kazem bilo je izvrsno. Uz paprikas sam kao prilog posluzila kuhane siroke rezance.
Da ne duljim evo recepta.



PILECI PAPRIKAS S GLJIVAMA I SVJEZIM PAPRIKAMA

Potrebno je: 1,5 piletine, 50 gr. susene slanine ili masnijih dijelova sunke, 1 glavica crvenog luka, 2 svjeze paprike, 2 rajcice, 1 dl kiselog vrhnja, 20 dag sampinjona, 1 zlica mljevene slatke paprike, 1 zlicica brasna, 2 cesnja cesnjaka, sol, 1 zlica ulja i 1 zlicica Vegete

Priprema: Piletinu nasoliti i ostaviti da odstoji. Za to vrijeme isjeci na sitno luk i slaninu (ili sunku), cesnjak sitno nasjeckati ili ga protisnuti kroz gnjecilicu za cesnjak. Sampinjone oprati i narezati na tanke listice. Oprane i ociscene paprike narezati na tanke rezance. Rajcicu oprati i kratko (nekoliko sekundi) potopiti u vrelu vodu, pa oguliti kozicu a zatim ju nasjeci na kockice. Umjesto svjeze rajcice mozete koristiti i onu iz konzerve.
Na ulju isprziti slaninu (ili sunku) i luk, pa dodati mljevenu slatku papriku i promijesati. Na toj masi ispeci piletinu, a zatim dodati sampinjone, svjezu papriku, cesnjak i Vegetu.
Posudu u kojoj kuhate paprikas poklopiti i sve pirjati na laganoj vatri. U pocetku nije potrebno dolijevati tekucinu jer gljive i paprika otpuste vodu, no ako ipak bude potrebno dodajte malo povrtnog temeljca. Pred kraj kad meso omeksa dodati sjeckanu rajcicu. Nakon nekoliko minuta dodajte brasno i kiselo vrhnje. Da se vrhnje ne razdvoji i da se ne stvore grudice od brasna ja prvo u brasno dodam malo vruce tekucine iz paprikasa. Zatim dobro izmijesam i dodam u posudicu u kojoj imam pripremljeno kiselo vrhnje. Sve dobro izmijesam i dodam u paprikas.
Vodite racuna ako koristite sunku smanjite kolicinu soli koju dodajete u jelo. Isto tako pazite koliko cete posoliti piltinu prije pecenja. Ne zaboravite da osim soli u jelo dodajete i Vegetu, a ona je takodjer slana.
Druga stvar na koju zelim upozoriti jeste to da kada dodate brasno u jelo pazite da Vam ne zagori jer ce brasno zgusnuti paprikas, pa je veca sansa da zagori.
Umjesto povrtnog temeljca mozete kristiti i obicnu vodu, no ja volim dodati temeljac jer jelo bude ukusnije.

SAVJET! Ako zelite uvijek imati male kolicnine temeljca spremne za uporabu kada ga pripremate naspite ga u posudice za led i zaledite, Kockice zatim prebacite u neku posudicu i uvijek cete moci uzeti manje kolicine kad Vam zatrebaju. Posudice za led bit ce Vam opet prazne i spremne za nesto drugo.

3 comments:

Anonymous said...

eh kad bi ja znala što je povrtni temeljac? Lidija

Vanchy said...

Temeljac je bistra juha od mesa, povrca ili ribe, a sluzi kao temelj jelu. Ponekad umjesto pravog temeljca upotrijebim juhom od kocke, no ipak je bolje imati pravi. :)

Anonymous said...

Hvala ti na odgovoru. A tako se to zove. Vidiš koja sam neznalica, makar sve to ja znam kuhati :-) tra-la-la-la. Pozdrave ti šaljem, LM