Thursday, July 26, 2007

Buhtle


Danas necu stavljati recept jela koje sam pravila nego cu staviti recept za buhtle. Njih sam veceras napravila. Tijesto se moze koristiti i za kiflice.







Buhtle

Potrebno:

80 dag brasna, 1 kockica svjezeg kvasca ili 2 vrecice suhog, 2 dl kiselog vrhnja, oko 2,5 dl mjesavine vode i mlijeka (pola-pola), 20 dag maslaca, 1 zlica secera, prstohvat soli i 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Prosijati brasno, dodati kvasac, secer, toplu mjesavinu vode i mlijeka, zatim kiselo vrhnje, omeksani margarin i sol. Umijesiti tijesto, pa ostaviti da odstoji 20-tak minuta. Nakon toga premijesiti tijesto, razvaljati ga na pobrasnjenoj radnoj povrsini i isjeci na kvadrate. Na svaki kvadrat staviti punjenje po zelji (pekmez, marmelada...) i spojiti krajeve u kuglicu. Spojene krajeve okrenuti prema dolje. Kuglice slagati jednu pored druge (bez razmaka) u podmazan i pobrasnjen protvan za pecenje. Nakon sto su sve kuglice poslagane ostaviti tijesto da miruje 15-20 minuta, a zatim ga peci 35-40 minuta na temperaturi od oko 200C. Pet minuta prije kraja buhtle premazati tucenim jajetom i vratiti u pecnicu da se dovrsi pecenje.

SAVJET! Prilikom pecenja dobro je protvan jednom okrenuti jer vecina pecnica ne pece jednako sa svih strana.

Svi sastojci kojima se radi trebaju biti sobne temperature.

Brasno je uvijek dobro prosijati. Ukoliko niste sigurni koje brasno koristiti za koju vrstu tijesta koristite pola ostrog-pola glatkog.

No comments: